বিষয়ের পেজ: [1 2] > | serbest çalışan olarak tercüme bürosu işletebilir miyim? থ্রেড পোস্টার: meltemsaka
| meltemsaka তুরস্ক Local time: 01:37 ইংরেজি থেকে তুর্কি + ...
Merhabalar,
Ben bir tercüme bürosu açmak istiyorum bunu şahıs şirketi kurmadan sadece müşterilere serbest çalışan olarak makbuz keserek yapabıliır mıyım? bir de bu şekilde serbest çalışan olarak tercüme bürosu işletmenin vergisel yükümlülükleri nedir, ne kadar vergi vermem gerekir? Beni bu konularda bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. | | | Şahıs Şirketi | Aug 4, 2014 |
Şahıs şirketi kurmak hem maliyeti hem de prosedürleri açısından zor değil, vergi açısından da en azından şahıs şirketi kurmanız daha iyidir. Bazı vergi dairelerinde Çevirmenlik "serbest meslek" olarak kabul edilmiyor ve serbest meslek makbuzu kesmenizde sorun çıkartabilirler. Kafanızın hiç ağrımaması için en ucuz yol olan şahıs şirketi en iyisi | | | Yanıt geç oldu ama... | Aug 16, 2014 |
Bu konu zaman zaman gündeme geliyor ve derleme yanıtlar oluşturuluyor. Bu kez sizin sorunuzun özelinde bu derlemeyi ben yapacağım.
Serbest çevirmenlerin vergi açısından yükümlülüklerini yerine getirmek için yapması gereken Serbest Meslek Makbuzu kesmek. Bunun için de vergi dairesine 743012 ana faaliyet kodu ile (TERCÜME VE SÖZLÜ TERCÜME FAALİYETLERİ (YEMİNLİ TERCÜME BÜROLARI, MÜTERCİMLİK VE TERCÜMANLIK FAALİYETLERİ VB. DAHİL) kayıt olup serbest me... See more Bu konu zaman zaman gündeme geliyor ve derleme yanıtlar oluşturuluyor. Bu kez sizin sorunuzun özelinde bu derlemeyi ben yapacağım.
Serbest çevirmenlerin vergi açısından yükümlülüklerini yerine getirmek için yapması gereken Serbest Meslek Makbuzu kesmek. Bunun için de vergi dairesine 743012 ana faaliyet kodu ile (TERCÜME VE SÖZLÜ TERCÜME FAALİYETLERİ (YEMİNLİ TERCÜME BÜROLARI, MÜTERCİMLİK VE TERCÜMANLIK FAALİYETLERİ VB. DAHİL) kayıt olup serbest meslek erbabı statüsünü kazanmanız gerekiyor, ki bu da şahıs şirketi olarak sizin tüzel kişiliğinizi ifade ediyor.
Serbest meslek erbabı olarak yaptığınız işlerin karşılığında serbest meslek makbuzu (SMM) vereceksiniz. Fatura ile SMM'nin farkı, şahıs şirketi ile sermaye şirketi (LTD. veya A.Ş) arasındaki farkı da gösteriyor. SMM kestiğinizde verginizi peşin olarak vermiş olacaksınız. Şöyle ki:
1000 TL + KDV tutarında bir SMM kestiğinizde, Müşteriniz, devletin serbest meslek erbabı için belirlediği % 20'lik gelir vergisini peşin olarak kesip (bunun adı stopaj) sonraki muhasebe ayının son haftasında sizin adınıza vergi dairesine yatıracak.
Yani 1000 TL yerine 800 TL ve %18 KDV karşılığı 180 TL daha, toplam 980 TL tahsil edeceksiniz. O 180 TL'yi de bir sonraki ayın son haftasında müşterinin KDV'si olarak vergi dairesine yatıracaksınız.
Yukarıdaki "yatırma" işlemleri aslında "mahsuplaşma" olarak gerçekleşecek. Yani aldığınız fatura ve fişlerin KDV tutarları ile kestiğiniz SMM'nin KDV tutarı mahsup edilecek ve borçlu çıkarsanız farkı yatıracaksınız anlamına geliyor bu.
Serbest meslek erbabı olmanız, o kişiliği kazandıktan sonra her ay Bağkur primi yatırmanızı da gerektiriyor. Bu da şu sıralarda yuvarlak hesapla 350 TL civarında.
İdeal olan, bu yasal yükümlülüklerinizi bir serbest muhasebeci / mali müşavirin idare ve takip etmesi. Bunun için SMMM Odası'nın bir tarifesi var, aylık ücret ona göre belirleniyor. Yine de farklı ücretler bulunabiliyor. Şu sıralarda ortalama bir serbest çevirmenin iş yüküne göre yaygın skala 200 TL'nin hemen altı ve üstüdür.
Sorunuzdaki "tercüme bürosu işletme" kısmına gelince... Bunu evinizden veya bir işyerinden yapabilirsiniz. Kurmuş olduğunuz şahıs firmasını vergi dairesine kabul edilebilecek herhangi bir adla kaydedebilirsiniz. Ancak unvanınızı belirtirken tam adınızı, seçtiğiniz ticari isimle birlikte kullanmanız gerekecek. Makbuzda da bu şekilde yer alacak, örn: MELTEM SAKA - FALANCA ÇEVİRİ HİZMETLERİ...
Vergi dairesine bildirdiğiniz ve resmi iş adresi olarak kabul edilen adresiniz eviniz de olabilir, kiralayacağınız veya size ait bir işyeri de.
Her iki adrese ait kabul edilebilir gider kalemlerini başka bir zamana bırakıp, sorularınıza tekrar kısa yanıtlar vereyim:
* Serbest Meslek Erbabı olarak Tercüme Bürosu işletebilirsiniz.
* Vereceğiniz vergi, % 20 peşin gelir vergisi olur. Beyan ettiğiniz yıllık kazanca göre gerçek oran %15 ile % 35 arasındaki dilimlerde oluşur. Yıl sonunda alacaklı veya borçlu çıkar, borçluysanız (yani sizden kesilenden daha fazla vergi vermeniz gerekiyorsa) aradaki farkı bir sonraki yılın Mart ve Temmuz aylarının sonunda iki eşit taksitte ödersiniz. Giderleriniz de dikkate alındığında yıllık vergi diliminizin % 20'yi geçmesi küçük bir olasılık olur. Yıl sonunda alacaklı da çıksanız, yasalara göre talepte bulunmanıza gerek olmadan vergi dairesinin bunu size geri ödemesi gerekmesine rağmen, uygulamada sizden başvuru ister, bu da çeşitli nedenlerden dolayı mükellefi ve onun muhasebecisini vazgeçmeye zorlar.
* Keseceğiniz serbest meslek makbuzları dolayısıyla devlet adına müşteriden tahsil edeceğiniz KDV'yi sonraki ay yatırmakla yükümlü olursunuz.
* Bağkur kaydınızı yaptırmanız ve ayda yaklaşık 350 TL prim ödemeniz gerekir. Bu şekilde emeklilik ve sağlık primi ödemiş olur, devletten sağlık hizmeti almaya hak kazanırsınız.
* Muhasebeciye aylık hizmet bedeli ödersiniz.
* Karşılığında belge aldığınız yemek, ulaşım (yakıt, araç kiralama, taksi) ve işle ilgili giderlerinizi (telekom, elektrik, su, yakıt, kırtasiye, bilişim harcamaları, kitap, eğitim harcaması, üyelik ve abonelik bedelleri) muhasebeleştirirsiniz.
*Bir ofis tutup çalışıyorsanız üç ayda bir her bir aylık kiranın % 20'si tutarında stopaj vergisi de ödersiniz.
Buradaki tüm meslektaşlarımızın bu usulde çalıştığını varsaymamız gerekir.
Gelir ve gider tahminlerinizi bu bilgilere göre yapabileceğinize inanıyorum.
Yardımcı olabildiğimi umarım. ▲ Collapse | | | konut işyeri olur mu? | Oct 22, 2014 |
peki ben şu an kiracıyım kiraladığım evin bir odasını işyeri gibi gösterebilir miyim? yani konut olarak kiraladığım yeri işyeri olarak kullanabilir miyim? | |
|
|
Aziz Kural তুরস্ক Local time: 01:37 সদস্য ইংরেজি থেকে তুর্কি + ... Tüm sorularınızı yanıtlmış olmak için... | Feb 6, 2015 |
Merhaba,
Türkiye'de ticari herhangi bir faaliyette bulunabilmek için TCKimlik numaranızın aktif olması gerekir. Yani vergi ödüyor olmanız gerekir. Bu da 2 şekilde olur 1)İşiniz özel bir mesaiye dayanıyorsa Serbest Meslek erbabı olarak çalışmanız durumu 2)Ya da şirket kurma durumu. Her iki halde de bolca havadan (kazancınız olsun olmasın) çeşitli vergiler ve aylık müşavir (muhasebeci) ücreti ödemeniz anlamına gelir. Ama bu yukarıda ziktrettiğim iki durum siz... See more Merhaba,
Türkiye'de ticari herhangi bir faaliyette bulunabilmek için TCKimlik numaranızın aktif olması gerekir. Yani vergi ödüyor olmanız gerekir. Bu da 2 şekilde olur 1)İşiniz özel bir mesaiye dayanıyorsa Serbest Meslek erbabı olarak çalışmanız durumu 2)Ya da şirket kurma durumu. Her iki halde de bolca havadan (kazancınız olsun olmasın) çeşitli vergiler ve aylık müşavir (muhasebeci) ücreti ödemeniz anlamına gelir. Ama bu yukarıda ziktrettiğim iki durum sizin fatura kesebilmenize imkan tanır.
Peki şirket kurulum masrafı ve havadan vergi ödemeden başka bir yol yok mu yasal olan. Var bir şirket üzerinden fatura keserek hem kazancınıza göre vergilendirme durumu ortaya çıkar ve hem de kurulum ve sair masraflardan kurtulursunuz. Ben bu konuyu kendim oturup düşünüp bulmadım bana bunu mali müşavir önerdi. Tabi o firmaya kestiğiniz KDV ve o fimanın kazancına etki ederek daha çok vergi ödemesine neden olduğunuz için ekstradan yani %18'in üzerine de bir yüzde ödemeniz gereklidir.
Öteki sorunuz evet evinizin herhangi bir odasını şirket açılışı olarak gösterebilirsiniz. Hatta farklı iki masaya iki ayrı şirket kurabilirsiniz.
Bunları hep yaşayarak öğrendim. Odamı şirket merkezi olarak gösterdiğimde evime gelen Vergi Memurunun yüzünde beliren ve bir anda kaybolan tebessümü de yeri geldiğinde hoş bir anı olarak saklarım.
Saygılarımla,
Aziz ![](https://cfcdn.proz.com/images/bb/smiles/icon_biggrin.gif) ▲ Collapse | | | Selma Dogan Local time: 01:37 ইংরেজি থেকে তুর্কি + ... Vergiden Düşülecekler | Oct 4, 2017 |
Merhabalar,
Ben bir yılı aşkın süredir serbest meslek makbuzu kesebiliyorum. Kendi şahıs firmam var. Evimin bir köşesinde çalışıyorum. Firmamın sahibi, işçisi, aşçısı, temizlikçisi, ihracat müdürü benim. Ama muhasebecisi ben değilim:)
Hem yerli hem yabancılarla çalışıyorum. Gönlüm ihracattan yana ama bazen iş aldığım yurtiçi firmalar/şahıslar da oluyor. Fakat bu firmalarla/şahıslarla çalıştığımda çok yüksek KDV ödüyorum. Hiç... See more Merhabalar,
Ben bir yılı aşkın süredir serbest meslek makbuzu kesebiliyorum. Kendi şahıs firmam var. Evimin bir köşesinde çalışıyorum. Firmamın sahibi, işçisi, aşçısı, temizlikçisi, ihracat müdürü benim. Ama muhasebecisi ben değilim:)
Hem yerli hem yabancılarla çalışıyorum. Gönlüm ihracattan yana ama bazen iş aldığım yurtiçi firmalar/şahıslar da oluyor. Fakat bu firmalarla/şahıslarla çalıştığımda çok yüksek KDV ödüyorum. Hiçbir şeyden de düşemiyorum bu KDV'yi.
Muhasebecim çok dürüst ama tek kelime tek kelime cevap veren biri. Şu faturayı versem düşer mi diye sorunca evet veya hayır diyor. Bunun dışında bir açıklama yapmıyor. Ben aslında aldığımı biliyorum ama ne vereceğimi de tam olarak bileyim istiyorum. Bunu kabaca da olsa kendim de hesaplayabilmek istiyorum. Bu nedenle biraz tavsiyeye ihtiyacım var.
Aşağıda Gamze hanım 2013 senesinde güzelce anlatmış her şeyi. Birkaç yerde daha bu konular işlenmiş. Ama derli toplu olarak vergiden düşülebilecekler sanırım ele alınmamış. Ben şunları sormak isterim.
Tam olarak kalem kalem neleri KDV'den, neleri gelir vergisinden düşebilirim? Ne oranda düşebilirim? Bazı faturalar adresime ama eşimin adına geliyorsa bundan ne oranda faydalanabilirim?
Şimdiden teşekkürler
Saygılar.. ▲ Collapse | | | Bir kaç naçizane öneri | Oct 8, 2017 |
selma dogan wrote:
Merhabalar,
Ben bir yılı aşkın süredir serbest meslek makbuzu kesebiliyorum. Kendi şahıs firmam var. Evimin bir köşesinde çalışıyorum. Firmamın sahibi, işçisi, aşçısı, temizlikçisi, ihracat müdürü benim. Ama muhasebecisi ben değilim:)
Hem yerli hem yabancılarla çalışıyorum. Gönlüm ihracattan yana ama bazen iş aldığım yurtiçi firmalar/şahıslar da oluyor. Fakat bu firmalarla/şahıslarla çalıştığımda çok yüksek KDV ödüyorum. Hiçbir şeyden de düşemiyorum bu KDV'yi.
Muhasebecim çok dürüst ama tek kelime tek kelime cevap veren biri. Şu faturayı versem düşer mi diye sorunca evet veya hayır diyor. Bunun dışında bir açıklama yapmıyor. Ben aslında aldığımı biliyorum ama ne vereceğimi de tam olarak bileyim istiyorum. Bunu kabaca da olsa kendim de hesaplayabilmek istiyorum. Bu nedenle biraz tavsiyeye ihtiyacım var.
Aşağıda Gamze hanım 2013 senesinde güzelce anlatmış her şeyi. Birkaç yerde daha bu konular işlenmiş. Ama derli toplu olarak vergiden düşülebilecekler sanırım ele alınmamış. Ben şunları sormak isterim.
Tam olarak kalem kalem neleri KDV'den, neleri gelir vergisinden düşebilirim? Ne oranda düşebilirim? Bazı faturalar adresime ama eşimin adına geliyorsa bundan ne oranda faydalanabilirim?
Şimdiden teşekkürler
Saygılar..
Masraftan düşmek için gider pusulalarıyla harcamalarınızı belgeleyebilirsiniz.
Ama bu belgelemenin de masrafı var.
Herhangi bir mal alıp onu gider makbuzuyla belgelendirirseniz bu oran %5 sanırım (%5 stopaj koyuyorsunuz makbuzunuza)
Hizmet ise bu sefer %10.
Örneğin evinizdeki odayı fatura kesmeyen birisine temizlettiniz 100 TL'ye.
100 TL gider düşersiniz. 10 TL de devlete stopaj borçlanırsınız.
Ya da fatura kesemeyen birisinden mantarlı pano satın aldınız ofisinize 100 TL'ye.
Bu mal olduğu için de 100 TL gider düşersiniz, 5 TL de devlete giderinizi borçlanırsınız.
Gider pusulaları kullanmak istiyorsanız, muhasebecinize söyleyin bir koçan bastırsın versin size (Makbuzunuzla aynı anteti oluyor onun da, sadece ismi ve aşağısı farklı)
Ben başlarda bir ara bastırmıştım 100 tanelik iki koşan.
10-12 kere kullandım. Sonra etrafımdaki ilişkileri fatura kesebilenlerle kurmaya başladım. Sonra kalanları vergi dairesine imhaya verdim.
Tavsiyem tüm faturalarınızı üzerinize alın.
Ofis program vs harcamalarınızı abonelikle yapın.
Öncelerden parasını verip beyan etmediğiniz şeyler varsa, mesela bilgisayarınız, telefonunuz, tabletiniz.
Onları eşinizden veya diğer aile bireylerinden üzerinize satın alın.
1000 lira ise telefon, devlete 50 lira borçlanırsınız, ya da masa takımınız 2000 lira ise 100 lira borçlanırsınız ama demirbaşınız ve gideriniz olur.
Odanızda ne var ne yok kağıda döküp gider pusulasıyla satın alın üzerinize.
Pusulayı eşinize kesersiniz.
Gider pusulasıyla bütün bu detayları yok edip her şeyinizi kağıda döktükten sonra pusula gerektiren başka ilişkilere girmeyin.
Hep belgeli alışveriş olsun.
Hatta gıda ve içecek gideri bile gösterebilirsiniz bir ölçüye kadar.
Patates soğan vs olmaz da, maden suyu, kola, kahve, sonra pizza, hamburger, sandviç, sandviç ekmeği gibi şeyleri gider gösterebilirsiniz.
Alışverişte ayrı tutmanız gerekiyor ama onları. Yani kola ile patates aynı fişte olmasın Ofis için makul harcamalarınızı bildirebilirsiniz.
Faturaların hepsini beyan edemezsiniz. Ev olduğu için.
Beyan edebilmeniz için evin mülkiyet durumuna bağlı olarak eşinizle ayrı bir kira sözleşmesi yapıp ona göre düzenleyeceksiniz.
Ama bu da stopaj vs getirdiğinden astarı yüzünden pahalı olur.
İnternet, cep telefonu, telefon faturalarınızı beyan edebilirsiniz ama.
Elektrik su doğalgaz işler karışabilir. Orası mesken aynı zamanda.
KDV'yi hesaplarınızdan hep ayrı tutun psikolojik olarak.
O zaten hiç sizin olmadı ki. Ortada dolaşan bir yüzde o. Siz onu kısa süre tutuyorsunuz sadece.
Diyebileceklerim bunlar
Kolaylıklar dilerim
Saygılar,
M. Ali | | | Selma Dogan Local time: 01:37 ইংরেজি থেকে তুর্কি + ... KDV hiç benim olmadı, anladım:) | Oct 9, 2017 |
Mehmet Ali bey zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
Tamam anladım, KDV hiç benim olmadı zaten, kesinlikle böyle düşünmeliyim:)
Gelir vergisi için önerileriniz için çok teşekkür ederim.
Acaba fişleri de kullanabilir miyim? Yani kırtasiye alışverişi yapıyorum diyelim, fatura vermeye nazlanıyorlar genelde. (D&R'da yaşadım mesela) Kırtasiye fişini masraf gösterebilir miyim? Yemek fişlerini masraf gösterebilir miyim?
Bir tanıdığım g... See more Mehmet Ali bey zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
Tamam anladım, KDV hiç benim olmadı zaten, kesinlikle böyle düşünmeliyim:)
Gelir vergisi için önerileriniz için çok teşekkür ederim.
Acaba fişleri de kullanabilir miyim? Yani kırtasiye alışverişi yapıyorum diyelim, fatura vermeye nazlanıyorlar genelde. (D&R'da yaşadım mesela) Kırtasiye fişini masraf gösterebilir miyim? Yemek fişlerini masraf gösterebilir miyim?
Bir tanıdığım günlük 15 liraya kadar ticket alıp, ticketları veren firmadan alacağım faturayı kullanabileceğimi söyledi. Ticketları da istersen market alışverişinde bile kullanabilirsin dedi. İlginç bir yaklaşım ama belki olabilir, bilmiyorum. ▲ Collapse | |
|
|
Selma Hanım,
ben de çok dürüst ama tek kelimeci bir muhasebeci ile çalışıyorum. Hatta kendisine mail yolladığımda bile bana telefonla yanıt veriyor ve dediklerini not alırken canım çıkıyor Sanırım kuşak farkıyla ilgili bir durum.
Kendi durumumu özetleyeyim. 3-4 yıldır (unuttum ) SM erbabı olarak SMM kesiyoru... See more | | | Yeni bir bilgi | Oct 9, 2017 |
Ali Bayraktar wrote:
Masraftan düşmek için gider pusulalarıyla harcamalarınızı belgeleyebilirsiniz.
Ama bu belgelemenin de masrafı var.
Herhangi bir mal alıp onu gider makbuzuyla belgelendirirseniz bu oran %5 sanırım (%5 stopaj koyuyorsunuz makbuzunuza)
Hizmet ise bu sefer %10.
Örneğin evinizdeki odayı fatura kesmeyen birisine temizlettiniz 100 TL'ye.
100 TL gider düşersiniz. 10 TL de devlete stopaj borçlanırsınız.
Ya da fatura kesemeyen birisinden mantarlı pano satın aldınız ofisinize 100 TL'ye.
Bu mal olduğu için de 100 TL gider düşersiniz, 5 TL de devlete giderinizi borçlanırsınız.
M. Ali Bey, bu benim için yeni bir bilgi oldu. Ağırlıklı yurtdışı ile çalıştığımdan pek KDV ödemiyorum ancak gelir vergisi açısından bunu da bir değerlendireceğim.
Teşekkürler,
Elif | | | Selma Dogan Local time: 01:37 ইংরেজি থেকে তুর্কি + ... öğrenmek çok kıymetli | Oct 9, 2017 |
Merhaba Elif hanım,
Belki de muhasebeciler için kibarca söyleyeyim "az önemli" müşteri sınıfına giriyoruz:) E etimiz ne budumuz ne zaten. O yüzden birbirimize destek olup bir şeyler öğrenmek çok kıymetli. Çok teşekkür ederim. | | |
selma dogan wrote:
Mehmet Ali bey zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
Tamam anladım, KDV hiç benim olmadı zaten, kesinlikle böyle düşünmeliyim:)
Gelir vergisi için önerileriniz için çok teşekkür ederim.
Acaba fişleri de kullanabilir miyim? Yani kırtasiye alışverişi yapıyorum diyelim, fatura vermeye nazlanıyorlar genelde. (D&R'da yaşadım mesela) Kırtasiye fişini masraf gösterebilir miyim? Yemek fişlerini masraf gösterebilir miyim?
Bir tanıdığım günlük 15 liraya kadar ticket alıp, ticketları veren firmadan alacağım faturayı kullanabileceğimi söyledi. Ticketları da istersen market alışverişinde bile kullanabilirsin dedi. İlginç bir yaklaşım ama belki olabilir, bilmiyorum.
Hiç sizin olmadı ki derken KDV'ye karşı duygusal bağ anlamında demedim.
Yani KDV dönerse benimdir dönmezse hiç benim olmamıştır diye düşünmeyin![](https://cfcdn.proz.com/images/bb/smiles/icon_smile.gif)
Kırtasiyeler tabi ki gider gösterilir.
İşle ilgili her şey giderdir.
Evet ticket meselesi güzel fikirmiş.
Ama etik olarak sadece sizinle, işinizle, iş için harcadıklarınızla bağlantılı ise yapın bunu.
Yani o ticket'la cif, vileda, kedi maması falan da alabilirsiniz ama bunlar işinizle bağlantılı değil (tabi ofisinizde çevirmen kedi yoksa )
Dışarıda restoranlarda, kafelerde yediğiniz her şeyi gider gösterebilirsiniz. Bu normal, sizle bağlantılı, işinizle, beyninizle bağlantılı bir şey.
Olması gereken bir şey yani.
Saygılar,
M. Ali | |
|
|
Az koçan bastırmanızı öneririm | Oct 9, 2017 |
Elif Baykara wrote:
Ali Bayraktar wrote:
Masraftan düşmek için gider pusulalarıyla harcamalarınızı belgeleyebilirsiniz.
Ama bu belgelemenin de masrafı var.
Herhangi bir mal alıp onu gider makbuzuyla belgelendirirseniz bu oran %5 sanırım (%5 stopaj koyuyorsunuz makbuzunuza)
Hizmet ise bu sefer %10.
Örneğin evinizdeki odayı fatura kesmeyen birisine temizlettiniz 100 TL'ye.
100 TL gider düşersiniz. 10 TL de devlete stopaj borçlanırsınız.
Ya da fatura kesemeyen birisinden mantarlı pano satın aldınız ofisinize 100 TL'ye.
Bu mal olduğu için de 100 TL gider düşersiniz, 5 TL de devlete giderinizi borçlanırsınız.
M. Ali Bey, bu benim için yeni bir bilgi oldu. Ağırlıklı yurtdışı ile çalıştığımdan pek KDV ödemiyorum ancak gelir vergisi açısından bunu da bir değerlendireceğim.
Teşekkürler,
Elif
Evet bu uygulama var.
Mesela boyacılar.
Temizlikçiler. Onlara ödenen paralarla ilgili.
Kendiniz pusulayı makbuz keser gibi düzenliyorsunuz ve beyan ediyorsunuz.
Ama bu boya, temizlik işlerinde şirket kullanmanızı tavsiye ederim.
Sağlık riskinden dolayı. Yani size temizlikte ve boyada hizmet sunan kişinin başına kötü bir şey gelirse, onun geleceğini de sizi de güvence altına alabilecek tek yol budur.
Sosyal güvence bakımından. Şirkete kayıtlı iseler düşme, elektrik çarpma vs olaylarında sosyal güvenceleri garanti.
Ama kayıtsız getirip birebir yaptırırsanız sorun oluyor.
Ama bununla ilgili de 1 günlük sigortalar falan varmış. Ben ilgilenmediğim için araştırmadım.
Saygılar,
M. Ali | | | Selma Dogan Local time: 01:37 ইংরেজি থেকে তুর্কি + ... Önce sizlere sorayım | Apr 23, 2018 |
Merhaba,
Muhasebecime de danışacağım ama önce sizlere sorayım;
Bankaların gelen dövizlerden aldığı ücretleri (örneğin biliyorsunuz İş Bankası halihazırda her seferinde 15 USD alıyor) gider olarak göstermemiz uygun mudur acaba? Siz gösteriyor musunuz?
Not: "Serbest çalışanlar için Muhasebe 101" isimli bir kitap çıksa bence çok tutar:) | | |
merhaba selma hanım![](https://cfcdn.proz.com/images/bb/smiles/icon_smile.gif)
bu tür masraflar zaten gider olarak gösteriliyor bildiğim kadarıyla.
kolaylık olması açısından ben her ay muhasebe dosyasını hazırlarken ilgili hesapların aylık hareket dökümlerinin de çıktılarını eklerim, orada sizin hesabınızdan yapılan bı tür kesintiler ayrı kalemler olarak gösteriliyor. ayrıca dekontlarda da kesintiler gösterilir. tabii aslında bu k... See more merhaba selma hanım![](https://cfcdn.proz.com/images/bb/smiles/icon_smile.gif)
bu tür masraflar zaten gider olarak gösteriliyor bildiğim kadarıyla.
kolaylık olması açısından ben her ay muhasebe dosyasını hazırlarken ilgili hesapların aylık hareket dökümlerinin de çıktılarını eklerim, orada sizin hesabınızdan yapılan bı tür kesintiler ayrı kalemler olarak gösteriliyor. ayrıca dekontlarda da kesintiler gösterilir. tabii aslında bu kesintilerin de kendilerine ait dekontları oluyor, tek tek uğraşmak isterseniz o şekilde de devam edebilirsiniz.
Not: öyle bir kitap çıksa hemen alırım, hatta şimdiki bölümü bitirdikten sonra sırf işin mantığını anlamak için açıköğretimde ilgili bir bölüm okuyacağım![](https://cfcdn.proz.com/images/bb/smiles/icon_smile.gif) ▲ Collapse | | | বিষয়ের পেজ: [1 2] > | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » serbest çalışan olarak tercüme bürosu işletebilir miyim? No recent translation news about তুরস্ক. |
Trados Business Manager Lite | Create customer quotes and invoices from within Trados Studio
Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.
More info » |
| Wordfast Pro | Translation Memory Software for Any Platform
Exclusive discount for ProZ.com users!
Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value
Buy now! » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |